Teppanyaki – sütögetés edények és sütők nélkül

A főzéshez általában többféle eszközre van szükségünk. Tűzhely, sütő, edények, ugye ezek az alapvető eszközök, amelyeket a mindennapok során használunk ahhoz, hogy finom ételeket készítsünk. Ki gondolná, hogy egyetlen főzőlap használatával, sütő, vagy edények nélkül is készíthetünk finom falatokat a családnak?

Különleges, beépíthető grillsütő

A teppanyaki egy japán kifejezés, amely a vendég előtti sütést jelenti. Számtalan japán étteremben működtetnek látványkonyhát, ahol a szakácsok a friss alapanyagokból a vendég szeme láttára készítik el az ételt, miközben mindenki falatozhat.

A teppanyaki jelentése: (teppan = fém serpenyő, fém lap), ezen grillezik az ételeket (yaki = sütés, grillezés).

Hazánkban is vannak olyan japán éttermek, ahol ezt a sütési formát alkalmazzák! Innen ered az otthoni, edények nélküli sütögetés ötlete is.

Ma már otthon is készíthetünk edények nélkül grill ételeket. Ehhez egy speciális elektromos grillsütőlapra van szükségünk, amely egyszerűen beépíthető és már használható is! Ilyen grill lapokat használnak az éttermekben is, ahol teppanyaki látványkonyhával várják a vendégeket.

Az elektromos sütőlap rozsdamentes acélból készül, így süthetünk rajta húsokat és zöldségeket is! Vannak olyan grillsütőlapok, amelyeknek a közepe enyhén süllyeszthető, ennek köszönhetően nem folyik le sütés közben az alapanyagokból kiszivárgó lé. A húsok szaftosak, a zöldségek ropogósak maradnak és a mosogatással sem kell sok időt töltenünk, mivel a sütőlap könnyedén letisztítható! A hőfokot egyszerűen szabályozhatjuk, így nem kell a különféle beállításokkal töltenünk az időt.

A sütőlapot a konyhánkban is használhatjuk, de kültéren is működtethetjük! A használatával akár télen is fogyaszthatjuk a kedvenc grillételeinket, hiszen nem kell a szabadban sütögetnünk.

Ezek között a különleges grillsütők között hordozhatót is találunk, amely ugyancsak egy hatalmas fém lap, az oldalán pedig megtaláljuk a szükséges vezérlő gombokat. Az előnye, hogy bárhová magunkkal vihetjük, így egy kempingezés folyamán is ínycsiklandó húsokat és zöldségeket süthetünk.

Otthonra és éttermekbe

Különböző méretekben vásárolható meg a beépíthető grillsütő lap, így mindenki kiválaszthatja, hogy melyik illik legjobban a konyhájába. A konyhapultba, vagy egy asztalba is beépíthető, ennek köszönhetően még csak plusz helyet sem kell kialakítanunk az eszköznek a konyhánkban!

A gyártók otthoni és professzionális használatra is készítenek grillsütő lapokat. Akár olyan darabot is választhatunk, amely egy kis fém asztalba van beépítve.

Az ár a mérettől függ leginkább. Az otthoni használatra gyártott grillsütő lapok valamivel olcsóbbak, mint amelyek éttermek számára készülnek. Egy ilyen eszköz segítségével a nyaralás hangulatát és a mediterrán ételek ízeit a konyhánkba varázsolhatjuk a hideg téli napokon is. A hosszú sütögetést pedig elfelejthetjük, hiszen tudjuk, hogy milyen egyszerűen elkészíthetőek a finom grillételek!

Kategória: Tűzhely
Címkék: