Sparhelt

A sparhelt története hosszú időkre nyúlik vissza. A XIX. század közepén a vidéki házakban már használatos volt. A sparhelt neve a német kifejezésből ered, azaz a sparherd-ből. A magyar elnevezése takaréktűzhely, az elnevezésben benne van a legfontosabb tulajdonsága is, hiszen nagyon takarékos a használata. A használata a városokban is elterjedt. Általában fával fűtötték, de vidéken kukorica csutkával, vagy kukorica szárral is felfűtötték.

A sparhelt nagyon takarékos, hiszen felfűti a helyiséget ahol található és eközben főzésre is sütésre is alkalmas. A háziasszonyok hosszú ideig használták, mivel kiváltotta a kemencék helyét. A sparheltben sült kenyér és sütemény legalább olyan finom volt, mint ami a kemencében sült, mégis egyszerűbb volt a használata és praktikusabb is.

Ínycsiklandó házi ízek

Minden háziasszony tudja, hogy a húsleves akkor lesz a legfinomabb, ha lassú tűzön főzzük, de a töltött káposztát sem szabad nagy lángon főzni. A sparhelt azért ideális a főzéshez, mert lassan főhetnek az ételek. Vidéken általában kora reggel meggyújtották benne a tüzet és amíg a konyha felmelegedett, a háziasszony már elő is készítette az ebéd hozzávalóit. A délelőtt folyamán pedig szépen lassan elkészültek a finom fogások. A sparhelt hőfoka attól függő, hogy mekkora tüzet raktak benne. Mivel a felsőrésze fémből, általában öntöttvasból készült, ezért hosszú ideig megtartotta a hőt. Ennek köszönhetően, ha már nem égett benne a tűz, akkor is melegen tartotta az ételeket még egy jó ideig és a konyha hőmérséklete is egyenletes maradt.

A sütéshez is remekül lehet használni, hiszen általában minden sütemény esetében az a lényeg, hogy egyenletes meleg legyen a sütőben. Ezért a sparheltben készült piskóták mindig jól sikerülnek, hiszen egyenletes a hőellátás.

Spórolni is lehet vele

Gondoljunk csak bele, hogy a fűtés, a főzés és a sütés is egy füst alatt meg van oldva. A sparhelt használata ezért nagyon gazdaságos, hiszen amíg felfűti a konyhát, addig az ebéd és a sütemények, vagy a házi kenyér is elkészül! Nem kell külön fűtésszámlát fizetni és a gáz, vagy áram használat sem szükséges ahhoz, hogy elkészüljenek az ételek. A sparhelt fával működik, ennek köszönhetően a használata a mai napig gazdaságos.

A régi időkben szobákban és konyhákban egyaránt használták fűtési célzattal. Ma már leginkább csak vidéken van használatban, de a hétvégi házakban, nyaralókban is hasznos lehet! Az biztos, hogy a használatával kellemes hangulatot teremthetünk és felidézhetjük nagymamáink főztjének ízét.

A sparhelt készen is megvásárolható, de akár építtethető is! Ami megrendelésre készül az olyan, mint amilyet a megrendelő elképzelt. Akár csempéből is állhat, amelynek különleges, autentikus hangulata van. A boltokban kapható sparheltek fémből készülnek, mint például a Salgó. A Wamsler által gyártott tűzhelynek még ma is töretlen hírneve van. A sparheltek kivitelezése nem sokat változott az évek folyamán, bár ma már a gyártók a designra is jobban figyelnek. A sparheltek súlya igen nagy, általában 100 kilogramm fölötti, ez a szerkezetük miatt nem is csoda.

Mivel részben fémből készülnek, vagy az épített sparheltek esetében amelyek akár csempéből is készülhetnek, a fontosabb részek állnak csak fémből nagyon sokáig használhatóak. Nem fog rajtuk az idő vasfoga, hiszen nem igazán van ami elromoljon bennük. Mivel fa, vagy szén fűtéssel működik, ezért a füstcső és a kémény állapotát minden évben ellenőriztetni kell, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek! A használata egyébként biztonságos, de azt figyelembe kell venni, hogy a felső része, amely főzésre alkalmas forró és miután kialszik a tűz a sparheltben, még akkor is meleg marad! A kisgyermekeket ezért érdemes távol tartani tőle, nehogy megégessék magukat.

A sparhelt mára már nem olyan népszerű, mint évekkel ezelőtt volt, de vidéken még sok házban használatban van. A takarékosságra törekvők, akiknek elegendő helyük van a konyhában és nem riadnak meg a fafűtéstől szintén használják.

Kategória: Tűzhely
Címkék: