Olasz ciabatta recept

A ciabatta egy jellegzetes olasz kenyér-fajta, amely leginkább a francia bagetthez hasonlítható. Az első ciabattát 1982-ben Arnaldo Cavallari készítette.

A ciabatta szó a francia chavate-ból származik. Az olasz ciabatta szó jelentése: papucs (utalva a kenyér alakjára).

Legfőbb jellemzője, hogy zsír szegény tésztából készül és magasan hidratált. A minél finomabb íz, a minél kellemesebb állag és tartósság elérése érdekében, kovász alapú öregtésztából is készülhet.

A ciabattát és a focacciát nevük miatt gyakorta összetévesztik. Mindkettő olasz kenyér, ám felépítésükben igen csak különböznek. A fő különbség az, hogy a ciabatta cipó, a focaccia pedig lepénykenyér. A ciabbatában nincsen zsír és ez egészen rágós állagot eredményez, míg a focaccia tésztájába kerül olaj és ez lágyabb állagot eredményez.

A ciabatta tökéletesen megfelel szendvicsnek, bruschettának, mártogatós kenyérnek és természetesen rengeteg más fogyasztási módja is létezik.

Egyszerű olasz ciabatta recept

Ebben a receptben leírt ciabbatta 80%-os hidratáltságú kenyér, ami azt jelenti, hogy nagyon nedves és ragadós. Mindenképpen szükségünk lesz egy robot mixerre, máskülönben szinte lehetetlen kikeverni a tésztát.

A ciabatta nem tartalmaz tojást, az elkészítéséhez kizárólag lisztre, élesztőre, vízre és sóra lesz szükségünk.

A ciabatta fő hozzávalói:

  • Kenyérliszt: ez az összetevő elengedhetetlen a kenyér szilárd állagának eléréséhez,
  • élesztő: lehet kocka vagy porélesztő is,
  • víz: ennek a kenyérnek az egyik jellemzője, hogy rendkívül nedves, ezért a víz az egyetlen folyadék, amire szükségünk van az elkészítéséhez,
  • és só: amellett, hogy javítja a ciabatta ízét, a só lassítja az erjedési folyamatot, illetve a térfogat növelésében is szerepet játszik.

A ciabatta elkészítése

1.lépés: keverjük ki az öregtésztát

Fogjunk egy nagyobb tálat és keverjünk össze benne lisztet, élesztőt és vizet. Egy fakanállal jól keverjük össze, amíg csomómentes nem lesz. Ezután takarjuk le a tálat és 12 órára (de nem több, mint 24 órára) tegyük be a hűtőbe. Minél többet pihen a tészta, annál kellemesebb íze és jobb állaga lesz az elkészült kenyerünknek.

2. lépés: Készítsük el a tésztát

Keverjünk még lisztet, vizet és sót, az előző lépésben elkészített öregtésztához. Fontos, hogy robot mixert használjunk a tészta keveréséhez! Addig keverjük, amíg a tészta már egyáltalán nem ragad hozzá a tál oldalfalához.

3. lépés: hagyjuk kelni a tésztát

Kenjünk be egy nagyobb tálat olívaolajjal, majd tegyük bele a tésztát. A tálat takarjuk le és 45 percig hagyjuk kelni a tésztát. Egy spatulával óvatosan fordítsuk meg, ismét takarjuk le és újabb 45 percig hagyjuk állni.
Később ismételjük meg még egyszer a folyamatot és hagyjuk kelni a tésztát ugyan annyi ideig, mint az előző két alkalommal.

4. lépés: formázzuk a tésztát

Szórjunk vastagon lisztet egy deszkára, vagy valamilyen száraz felületre és fektessük rá a tésztát. Magát a tésztát is bőven szórjuk meg liszttel. Ezután óvatosan formáljuk négyszögletesre a tésztát, majd két, liszttel alaposan megszórt spatulával vágjuk ketté a négyszöget. Végül a feleket formázzuk cipó alakúra.

5. lépés: hagyjuk kelni a tésztát, majd süssük meg

Szórjunk meg egy-egy törlő ruhát liszttel, majd helyezzük rájuk a cipókat. A kendőket hajtsuk fel a tészta oldalára, hogy a két cipó elkülönüljön egymástól. Ezután, 20 percig hagyjuk kelni a cipókat.

A sütőt melegítsük elő 230 fokra, a tepsire pedig helyezzünk sütőpapírt, majd óvatosan tegyük rá a kész cipókat.

Végezetül mindkét cipót enyhén vizezzük be, majd csúsztassuk a tepsit a sütőbe és süssük a kenyeret 22-27 percen keresztül.

Tippek, trükkök ennek a cibatta receptnek az elkészítéséhez

A ciabatta tésztája nagyon nedves és ragacsos, tehát sok lisztre lesz szükségünk, hogy ellensúlyozzuk ezt. A felesleges lisztet kenőecsettel egyengessük el a kenyér tetején, mielőtt betennénk a sütőbe.

A tészta hatalmasra fog puffadni, éppen ezért vigyázzunk, amikor formáljuk, nehogy kipréseljük belőle az összes levegőt. A tésztában lévő levegő miatt keletkeznek a kenyér belsejében lévő szabálytalan lyukak.

Kategória: Táplálkozás
Címkék: