Kapor (Anethum graveolens)

Szeretnél kaprot termeszteni saját magad a kertben? Itt a tökéletes útmutató a kapor termesztéséhez és felhasználásához. Tudd meg mikor kell elvetni a magokat, és hogyan gondozd a növényt.

A kapor jellemzői

A kapor tudományos nevén (Anethum graveolens) egynyári növény, kékeszöld, jellegzetes tűszerű, apró levelekkel, és sárga, tányérszerű, átlagosan 7.5 cm széles virágzattal. A kapor magassága 60-90 cm között változik, kiterjedése pedig 30-38 cm.

Kapor ültetése

A kaprot magról vetjük vagy szaporítjuk. A napos helyet kedveli, de a kert bármely részében jól érzi magát. Kora tavasszal szétszórhatjuk a magokat a kertben, vagy készíthetünk ágyást. A magokat 1 cm mélyre helyezzük el, egyszerre többet, hagyjunk köztük 30 cm sortávolságot. 10-14 nap után már csíráznak is. Öntözzük rendszeresen. Ha túl sűrűn ültettük, kiegyelhetjük. Minél nagyobbak a növények, annál nagyobb legyen a távolság köztük.

Fontos! Ne ültessünk kaprot és édesköményt egymás mellé vagy egymáshoz közel, mivel igen hasonlóak. Nehéz őket megkülönböztetni.

Gondozás

Vetés után öntözzük rendszeresen. A szárazságot jól tűri, gyorsan nő. Rendszeresen gyomlálást igényel. A zsenge palántákat már trágyázhatjuk is.

Betakarítás

A leveleket bármikor leszedhetjük a növényről, de nyár végén a magok beérése után érdemes felszedni a növényt. A virágzatban található magokról vethetjük.

Felhasználása

A kapor leveleit és a zsengébb szár-részeket használjuk fel. Hazánkban a kapor jellegzetesen a tökfőzelék ízesítésére szolgál, de halételekhez is kiváló. A túrós palacsinta, rétes vagy egyéb sütemények ízesítésre is alkalmas. Könnyen szárítható.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top