Grillezés az erkélyen: szabad ilyet egyáltalán?

Ha van valami, ami közös az én húsközpontú táplálkozásomban, és a zöldségkedvelő barátaim étkezési szokásaiban közös, az a grillezés. A füstös íz, meg persze a tudat, hogy nem kellett plusz zsiradékot adni az ételhez, elegendő is ahhoz, hogy minden falat egy kis darab mennyország legyen.

Arról meg nem is beszélve, hogy a grillre szinte bármit fel lehet dobni, ami ehető, a szaftos steaktől a paprikán át az almás lepényig (!!!), tehát a grillezés közben az ember még a gyermeki kíváncsiságát is kiélheti. De mit tegyen az, akinek egy talpalatnyi kert sem jutott?

Grillezés az erkélyen, avagy ahol egy muskátlis láda elfér…

Éppen grillezés témában böngésztem a neten, amikor rátaláltam erre a virágcserép méretű grillezőre. Az első gondolatom persze az volt, hogy éppen erre van nekem szükségem, és képzeletben már láttam is a barátaimat, amit a talpalatnyi erkélyemen tolonganak, hogy fordíthassanak egyet a grillcsirkéjükön.

Azt mondjuk viszonylag hamar beláttam, hogy egy ekkora rácsról azért nem lehet komolyabb házibulik társaságát kiszolgálni, de kicsit később még a családi sütögetéssel kapcsolatban is aggályaim támadtak, mégpedig a következők miatt: nyílt láng, izzó tárgyak, erkély, tűzvédelem…

Jópofa, de idehaza tilos

Kicsi utána olvastam a neten, és kiderült, hogy idehaza nem tanácsos erkélyi grillezésről álmodozni, még ha ilyen klassz eszközöket is találtak ki hozzá. A hatályos tűzvédelmi szabályok értelmében ugyanis még a saját erkélyeden is tilos nyílt lángot használni, vagy olyan eszközt működtetni, ami izzik vagy szikrát vethet… Hát, a mini grill kimeríti ezeket a fogalmakat.

Én úgy vagyok ezekkel a szabályokkal, hogy nyilván okkal találták ki őket, de ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy van néhány merészebb forradalmár, aki grillezett már az erkélyen, legfeljebb egy tűzoltót sem hívott meg a partyra. Az már más kérdés, hogy a szomszédai hívtak-e… Ha belegondolok, hogy valaki az én erkélyen száradó mosott ruháim alatt kezdené füstölni a kolbászait, lehet, hogy én hívnék…

Marad a konyhai

Akinek tehát nincs saját kertje, ahol biztonságosan, az éghető anyagoktól kellő távolságban grillezhet, annak maradnak a konyhai megoldások. Szerencsére ma már itt is széles a választék, így mindenki kaphat olyan felszerelést, ami neki kedvére való.

Mivel nekem azonban kifejezetten a faszén füstjével átjárt hús íze hiányzik, még gondolkodom, hogyan oldhatnám meg a grillezés kérdést. Az minden esetre biztató, hogy a kis virágláda alakú grillezőt hagyományos módon, három lábra állítva is lehet használni, mérete miatt pedig akár egy kirándulásra is könnyen elvihetjük, ha a kijelölt tűzgyújtó helyeken grilleznénk.

Egy ekkora sütő pedig az év többi részében is elférne, talán még az én kis lakásomban is.

Kategória: Érdekesség
Címkék: