Főzzünk napenergiával

A hordozható parabolikus tűzhely remek koncepció, mivel lehetővé teszi, hogy a napenergia felhasználásával főzzük. A mobilitásának köszönhetően a kerti sütögetések folyamán is használható és akár egy kirándulás során is hasznát vehetjük. A koncepció lényege, hogy csökkentsük a főzés folyamán történő káros anyag kibocsájtást. Ezáltal környezetbarát és energiatakarékos lehet a főzés.

Hogyan működik?

A hordozható tűzhely egy szolár panelt tartalmaz, így az energiát a természetből nyeri. A készülékben egy tartály található, amelyben olaj van, ezt melegíti fel a napenergia.

Miután kivisszük a tűzhelyet a szabadba, pár mozdulattal szétnyithatjuk. Ezt követően a szolár panel begyűjti a szükséges energiát és már kezdődhet is a sütés-főzés. A forró olaj egy biztonságosan szigetelt tartályban van, így nem kell attól tartanunk, hogy meghibásodik a készülék, vagy balesetveszélyessé válik.

A koncepció megvalósítása lehetővé teszi, hogy gáz és fa nélkül süssünk főzzünk a szabadban. Így kevesebb CO2 kerül a levegőbe. Nem kell gázpalackot cserélnünk, vagy faszént vásárolnunk, a napenergia pedig kifogyhatatlan energiaforrás ennek köszönhetően nem csak a környezetünket kímélhetjük, de takarékoskodhatunk is.

Kivitelezés és design

A szakemberek egy kompakt megoldást találtak ki, így összecsukott formában leginkább egy bőröndre hasonlít a hordozható tűzhely. Mivel kerekeken gurul, nem nehéz a szállítása sem. Az eszköz egyszerű és letisztult, de ha a környezetbarát sütés-főzés a cél akkor nem is fontos, hogy díszes legyen a készülék.

A cél, hogy környezetbarát anyagok felhasználásával tegyék lehetővé a főzést. Ezért nem a design az elsődleges cél, hanem a megfelelő anyagok kiválasztása. Így költséghatékonyan próbálják összeállítani a készüléket, hogy a megvalósítást követően előnyös áron kerüljön majd forgalomba.

Ettől függetlenül a design tervre sem lehet panaszunk, egyszerű sötét színű a hordozható tűzhely. A kezelése is könnyű lesz, a praktikus kialakításának köszönhetően. A koncepció szerint csak néhány vezérlő gomb lesz rajta, így a használata egyszerű lesz, pillanatok alatt beállíthatjuk a készüléket. A hordozható parabolikus tűzhely egyelőre csak koncepció, bár a prototípus már elkészült. Így reméljük, hogy a közeljövőben forgalomba is kerül.

Designer : Xiao-Fang Shen and Nikolai Ruola

Kategória: Érdekesség
Címkék: