D-vitamin (kalciferol, kolekalciferol)

Hogy megfelelő D-vitamin szint legyen a szervezetünkben rendkívül fontos. De miért is felel a D-vitamin a szervezetünkben? Milyen betegségeket okoz a D-vitamin hiánya? Hogyan juthatok természetes D-vitamin forráshoz?

A D-vitamin elsődleges szerepe, hogy szervezetünkben a kalcium koncentrációját normális értéken tartsa, azaz fokozza a vérplazma kalcium mennyiségét. Ezt több hatásmechanizmuson keresztül éri el, egyrészt a bélben történő kalcium felszívódását szabályozza, másrészt a vesében a kalcium visszaszívást fokozza.

Emellett a D-vitaminnak van kalcium háztartást befolyásoló hatása is. Ilyen pl. hogy a tumor sejteknek az apoptózisát azaz a tumorsejtek halálát beindítja, ill. meggátolja ezeknek a tumorosan elfajult sejteknek a szaporodását.

A D-vitaminnak hatása van az immunrendszerünkre is. A különböző immunsejteknek az aktivitását befolyásolja, ill. serkenti ezeknek a működését. A D vitamin szintén befolyásolja a szénhidrát anyagcserét is.

Szükséges a kalcium- és foszfátanyagcserében, ezáltal a csont felépítésében és lebontásában.

Ajánlott napi D-vitamin átlagszükséglet

A napi szükséglet D-vitaminból különböző a kor, a nem, az éghajlat és az egyedi sajátosságok szerint, a táplálékkal történő bevitelnek többé-kevésbé ellensúlyoznia kellene az esetleges napfényhiányt; és ez fordítva is igaz: a bevitt kolekalciferol mennyiségét csökkenteni kéne, ha az adott személy optimális napfényviszonyok között él. Felnőtteknél az átlagos napi D-vitamin-szükséglet 200 NE.

Csecsemőknél, főleg koraszülötteknél a D-vitamin-igény megnövekedik annyira, mintha felnőttről lenne szó. Egyaránt fontos a kalcium bevitele is, ezért figyelhető meg, hogy az anyatejjel táplált koraszülött sokkal gyorsabban éri el az optimális növekedési görbét, mint tápszeren élő társai, nem számítva az anyatejben lévő ellenanyagokat.

Hat hónapos kortól tizennyolc hónapos korig, amikor a legerőteljesebb a csontrendszer növekedése, a gyerekeket fokozatosan – és rendszeresen – napoztatni kellene. Kísérletessen két, harmincfős hét hónapos korú, gyerekcsoportot többször pár percig napoztattak; az első csoporton csak fürdőnadrág volt, a második csoport gyerekei rugdalódzót viseltek, amelyen a fürdőnadrág helyét kivágták, és ez a rész meztelen volt.

Az eredmény meglepő volt a kísérletet végző orvsok számára, mivel a második gyerekcsoporthoz tartozó csecsemők kötötték meg jobban a kalciumot, és növekedett gyorsabban az első csoport tagjaihoz képest. Ez azt bizonyítja, hogy nem a napfénynek kitett testfelület nagysága a fontos, hanem bizonyos szterolok és melanoblasztok koncentrációja képviseli az angolkór ellenes anyagokat.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a sötétebb bőrű csecsemők – és ez érvényes a felnőttekre is, csak kisebb mértékben – hajlamosabbak az angolkórra, mint a világos bőrűek, amikor olyan területen élnek, ahol kevés a napsütés, mivel a bőr pigmentációját okozó melanoblasztok az ultraibolya sugárzás behatolását és a szterolok általi átalakulását lassító fényszűrő rétegként hatnak a bőrben.

Ajánlott napi D vitamin mennyiség:

csecsemőknek 100-200 NE D-vitamin,
gyermekeknek, serdülőknek 400 NE,
terheseknek és szoptatós anyáknak 400 NE
felnőtteknek 200 NE.

A D-vitamin elővitaminját táplálékkal veszi fel a szervezet, a bőrben felhalmozódik, és a napfény ultraibolya sugarainak hatására átalakul D-vitaminná. Felnőtteknél normális körülmények között a saját maga által előállított D-vitamin fedezi a szükségletet.

Miben van D-vitamin?

Előfordul különösen halban, tojásban, vajban.

D-vitaminhiány

D-vitaminhiány felléphet:

szopós csecsemőknél, amikor az édesanya nem tudja magát ellátni elegendő D-vitaminnal,
csecsemőknél, akik számára házi készítésű táplálékot adnak; a gyári készítményt mindig dúsítják D-vitaminnal,
embereknél, akiknek bőrét nap nem éri, vagy amikor az erősen szennyezett levegő miatt nem tud elegendő ultraibolya fény áthatolni,
máj- vagy vesebetegségek esetén, amikor a szervezet a D-vitamint nem tudja hatásos formában átalakítani.

D-vitaminhiány tünetei gyermekeknél:

nyugtalanság, alvászavar, gyakori izzadás, ernyedt izmok. Rachitis alakul ki.
D-vitaminhiány tünetei felnőtteknél:

a csontok elvékonyodnak, elhalnak.

D-vitaminfölösleg

Vitaminfölösleg csak gyógyszerek által léphet fel.

A szintetikus D-vitamin mértéktelen abszorpciója jellegzetes tünetekben megnyilvánuló hipervitaminózishoz vezet, amelyek elég gyorsan megszűnnek a vitaminkezelés abbahagyása és a kalciumban gazdag ételek fogyasztásának kerülése után.

Csecsemőknél háromezer NE naponkénti fogyasztása felett, felnőtteknél pedig nyolcvanezer NE naponkénti fogyasztása felett a D-vitmain hipervitaminózisáról beszélhetünk.

Klinikai tünetei szoros kapcsolatban vannak a kalcium vérbeni koncentrációjával, főleg ez utóbbi növekedése esetén.

A D-vitaminfölösleg tünetei: erős szomjazás és gyakori vizelés, fejfájás, fáradság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, láz.

Előrehaladott stádiumban vesekőképződés, lerakódás a véredényekben, csontelváltozások.

Kategória: Egészség
Címkék: